BM Güvenlik Konseyi’nin Barış Gücü kararına Türkiye’den tepki
Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs adasında konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresinin bir yıl uzatılması kararına tepki gösterdi.
Bakanlık, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Adası’nda konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNP) görev süresinin uzatılmasına ilişkin kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin 30 Ocak 2023’te aldığı 2674 sayılı kararla BM Barış Gücü’nün görev süresini bir yıl uzattığı kaydedildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın söz konusu karara ilişkin açıklamasının tam desteklendiği ifade edilen açıklamada, “BM Genel Sekreteri Konsey raporlarında yer almasa da KKTC’nin sahadaki gerçeklerden kopuk olarak iki devletli çözüm yönündeki iradesini dile getirdiğini ifade ederek, “Bu durum sağduyu ve iyi niyetle bağdaşmaz, Konsey’in Rum tarafının yönlendirmesinden çıkamadığını gösterir. Ada’da gerçek bir çözümü teşvik etme.” sözlerine yer verildi.
Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı ve hukuksuz ambargoları bir kez daha görmezden geldiği belirtildi. Verilebilecek gerçekçi, yapıcı ve samimi işbirliği önerilerini göz ardı ederek iki taraf arasında işbirliği çağrısında bulunmak da ayrı bir çelişkidir. ifadeler kullanılmıştır.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Maraş ile ilgili kararda yer alan hususları reddeder, KKTC makamlarının bölgede yasal mülk sahiplerinin haklarına saygı duyarak ve Ada’daki iki halkın çıkarlarını gözeterek yaptığı ve yapacağı çalışmalara tam desteğimizi yineler; Sizi Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) samimiyetsiz tavrını desteklemeyi bırakmaya davet ediyoruz.
UNG’nin görev süresi uzatılırken, KKTC’nin onayı bir kez daha alınmadı. Bunun BM’nin yerleşik uygulamalarında alışılagelmiş bir durum olmadığı ve BM’nin KKTC makamlarının iyi niyeti çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebildiği defalarca dile getirildi. UNHCR’nin KKTC topraklarındaki faaliyetlerini yasal bir zeminde sürdürmesi esastır. Bu konuda KKTC makamlarının atacağı adımlara tam takviye yapacağımız bilinmelidir.”
Açıklamada, “Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün yolunu açacak ortak payda, sahadaki gerçeklere dayanmalıdır. Bu çerçevede Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplum, Kıbrıs Adası’nda iki halk ve iki ayrı devlet olduğunu, eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil ettirmeye ve KKTC’yi tanımaya davet ediyoruz.” değerlendirme yer aldı.